Intervju med tvåmålsskytten Backman

jonas 20:10 22 oktober, 2017 IF Boltic A-lag

Sedan han lärde sig gå har Gustav Backman åkt skridskor. Nu ser han en framtid i Karlstad och Boltic.

Fotboll och bandy. Det var det som fanns att välja på i Otterbäcken. Gustav testade båda, men valet föll på det sistnämnda eftersom han gillar när det går fort. Dessutom bodde han 200 meter från bandyplanen.

– Jag var en av de argaste, beskriver han sig själv. Jag gillar inte att förlora, det brinner liksom till. Men jag har lugnat ner mig nu, jag har lärt mig räkna till tio.

Samtidigt var han klassens clown som barn. Han var skämtsam men aldrig elak mot någon. De flesta av hans kompisar spelade bandy, men merparten slutade.

Gustav 1

Gustav tror på seger med 6-3 i hemmapremiären.

Varför fortsatte du?

– Det är kul att vinna. Och jag gillar farten och att det kan ändra sig så snabbt.

Redan som 14-åring fick han spela med A-laget i Otterbäcken som då låg i allsvenskan. Han har provat alla positioner utom back och libero.

– Jag trivs bäst som forward, men halv är också roligt.

Efter gymnasiet kombinerade 24-åringen bandyn med arbetet som svetsare i hans pappas företag. Det var bandyn som förde honom till Jönköping och även där fick han jobb som svetsare.

– Jag blev arbetsledare på det företaget och det trivdes jag jättebra med. Jag gillar att ta ansvar, planering och känslan av att klara av en stressig period. Men jag ville satsa på bandyn, så när Boltic hörde av sig var det inte svårt att tacka ja. Jönköping hade åkt ner till division 1 och det lockade inte.

Sista augusti gick flytten till Karlstad tillsammans med flickvännen. De trivs båda bra och Gustav gillar i synnerhet närheten till vatten.

– Jag har fiskat hela mitt liv. Det har hunnit bli några turer ut på Vänern. Det är skönt att åka ut på sjön och få koppla av från bandyn.

Han älskar att laga mat, men något egenfiskat hamnar inte på tallriken.

– Jag tar upp fisken, pussar den, tar en bild om den är stor och släpper tillbaka den igen.

Du tillagar inte fisk, vad gillar du att laga?

–  Vardagsmat är ingen höjdare. Då blir det oftast spaghetti och köttfärssås eller ris och kyckling. Men på helgen steker jag gärna en god köttbit som jag serverar med potatis och vitlökssås.

Det är också den maten han föredrar att äta dagen innan match. Och precis som många andra har han sina ritualer.

– Jag handslipar alltid mina skridskor själv. Och så slappar jag i soffan, berättar han.

Han beskriver sig själv som en person som gillar att få laget att skratta och han pratar hellre än håller tyst. På frågan hur han är som spelare svarar han att han har bra fart på skridskorna och ett skapligt och ganska hårt skott.

– Jag är ganska het på plan. Det har både för- och nackdelar.

Gustav berättar att han har fått ett fint välkomnade i Boltic och att han redan har kommit in i laget.

– Det har gått bättre än förväntat, jag trodde inte att det skulle vara så enkelt. Jag har fått ett väldigt trevligt bemötande, jättebra.

Gustav3

Gustav trivs bra i nya hemstaden Karlstad.

Vad tycker du om träningsmatcherna?

– Det har funkat bra när vi väl har fått igång spelet. Andra mot Västanfors var riktigt bra. Kan vi spela så i 90 minuter kommer det gå bra för oss i år. (Intervjun gjordes i förra veckan, före matchen mot Nitro/Nora. Reds. anmärkning)

– Det är svårt när det fattas folk. Nu under försäsongen vill vi bygga upp en trygghet och det är inte lätt när det är mycket skador.

Tränarlösningen tilltalar honom och han ger beröm till Malin. Han tycker att bandyn har utvecklats träningsmässigt.

– Jag gillar nytänket, säger han. Vi tränar varierat och det är viktigt. Det får inte bli enformigt.

Vad tror du om säsongen?

– Jag tror att vi har bra chanser. Får vi ett stabilt spel kan det blir riktigt bra. Det är kanske svårt att bli etta eller tvåa, men jag tror att vi kan utmana de bästa lagen i enskilda matcher.

Hemmapremiären ser han fram emot. I motståndarlaget spelar två gamla lagkamrater från Jönköping vilket gör Gustav än mer sugen på vinst.

– Jag tror vi vinner med 6–3, siar han och berättar sedan att det ska bli kul att uppleva Blues som Bolticspelare snarare än en spelare i ett motståndarlag.

– Det är drag i dem, Blues brinner verkligen för laget. Det ger en extra kick och man blir taggad av att höra klacken. Bra drag på klacken har stor betydelse, man får medvind.

Hur ser du på framtiden?

– Målet är att spela i Boltic några år. Karlstad är bra, jag har kompisar här och det är nära till Otterbäcken. Det är bara ett bra jobb som fattas. Sen får vi se vad som händer i livet.

 

  • Fakta
  • Namn: Carl Gustav Erik Backman
  • Född: 1993
  • Uppvuxen: Otterbäcken
  • Läser: Sporttidningar och träningslära
  • Äter: Kött
  • Dricker: Pepsi Max
  • Första/starkaste bandyminnet: Jag var nio år och en spelare drog ner mig i gallret. Jag blev så arg så jag slog honom i ryggen med klubban. Jag fattade inte varför jag blev utvisad och vägrade sätta mig ner. Allt finns på film och det är kul.

Text och foto: Sofia Telby

Dela på Facebook Dela på Twitter Visa kommentarer
Gilla på Facebook Följ på Twitter Följ på Instagram Besök vår webshop