Boltic visade klass mot Ljusdal

jonas 20:34 3 december, 2017 Allmänt

Söndagens lilla toppmöte mot Ljusdal blev en imponerande styrkedemonstration av hemmalaget. På Tingvalla, inför drygt 200 pers, visade Boltic att man mycket väl kan bli ett lag för de övre regionerna av tabellen. Bakom segersiffrorna, som skrevs till 5-3 (2-2) döljer sig både fina soloprestationer och ett vasst hörnskytte.

Förutsättningarna var riktigt bra. Blank is, svag vind och sol på himlen. Två lag fulla av självförtroende efter gårdagens segrar. Och ännu ett intressant möte mellan ett norrlag och söderlag. I matchupptakten är det Boltic som sätter tonen. Båda lagen ställer upp med rejält med folk på rätt sida om bollen. Ingen Hawaii-bandy i sikte, utan två lag som försökte spela metodiskt och tålmodigt. Minst tålmodiga, och därmed mest initiativtagande, första kvarten var tveklöst Boltic som kom till flera skottlägen, halvchanser och dessutom skapade hörnor. Det var på matchens första hörna, efter 10 minuter, som Boltics nyfunna hörneffektivitet spräckte målnollan. 1-0 kom från Johan Hesselboms klubba. Vilket målstim han har kommit i! Jättekul!

Därefter fortsätter Boltic att pumpa på och efter 25 minuter tilldöms Boltic straff. Niclas Skjöld är en stensäker straffskytt och pangar in 2-0. Efter målet sjunker hemmalaget ner både i tempo och positioner. Lite småslarv på mittfältet leder till två onödiga bolltapp och plötsligt står det 2-2 sedan Jonas Pettersson och Artem Varlamov visat klass. Resultatet står sig halvleken ut även om Boltic får upp ångan igen på slutet och tvingar två LBK-spelare till utvisningsbåset.

Backmans kyla & Elfströms magi blev matchavgörande

Den andra halvleken hinner knappt börja innan Gustav Backman fångar upp en boll inne i straffområdet, någon meter till höger om motståndarmålet. Bollen är nästan på väg ut över kortlinjen, men Backman drar in bollen en halvmeter och sprätter upp bollen i nättaket ur snäv vinkel. Snyggt och kallt agerat av Backman!

LBK replikerar dock omgående när Varlamov friställer Pettersson som sätter 3-3. Ett snyggt mål, som visade hur farliga gästerna var om de gavs utrymme. Men så mycket mer utrymme skulle de inte få. Defensiven satt som en smäck. Forwards störde gästernas uppspel. Mittfältet satte rätt press och styrning och försvarslinjen var väl samlad. Boltic däremot kom i en hel del välorganiserade anfall, men oftast fastnade Wiklund och Nyqvist. Då klev en något otippad matchhjälte fram. Marcus Elfström får bollen av Molin ungefär vid mittlinjen och börjar utmana motståndarna, som fallit ganska djupt. Elfström passerar ett gäng motståndare innan han också förvandlar LBK-keepern till ett rundningsmärke och sätter 4-3. Ett riktigt snyggt mål som sätter Boltic i förarsätet med drygt 20 minuter kvar att spela.

Någon större anstormning från Ljusdal får vi aldrig bevittna denna eftermiddag. Man får inte sitt anfallsspel att funka – mycket på grund av hemmalagets agerande –  och istället har Boltic via Backman och Nyqvist ett par bra chanser att utöka ledningen, men skotten räddas. Minuterna rullar på och det känns ganska lugnt, även om en enmålsledning i bandy är lika skör som en porslinsvas. I den 85:e minuten får Boltic sin åttonde hörna. Då avgörs matchen. Gustav Backman får på en fin pärla som andreskytt och 5-3 är ett faktum. Återstående minuter spelas av ganska enkelt av Boltic och säsongens tredje seger är ett faktum.

Boltic – ett lag för den övre halvan?

Detta var en imponerande styrkedemonstration av Boltic. Tingvalla är vår borg, men att ett tippat topplag blir så pass ”avklätt” hade vi inte vågat hoppas på. Det är det 100 %-iga defensiva jobbet över hela planen som är nyckeln i denna match. Tillsammans med hörskyttet, som gått från att vara allsvenskans sämsta till bästa på två omgångar samt att par fina individuella prestationer.

Boltic visar en imponerande formkurva just nu, där vi ser en helt annan delaktighet i både det offensiva och defensiva spelet jämfört med premiäromgångarna. Vi har sett liknande utveckling under flera tidigare säsonger och vi kan bara hoppas att det håller i sig.

Tack vare segern är Boltic uppe på femteplats i tabellen, bara en poäng från topplagen (vissa har dock en match mindre spelad).  Vi ska inte sväva iväg efter helgens fyra poäng, men vi kan i alla fall konstatera att ledarstabens uttalade ambition – att Boltic ska tillhöra övre halvan – just nu känns som en realistiskt målsättning att hålla fast vid.

Målskyttar:

  • Backman 2
  • Elfström 1
  • Hesselbom 1
  • Skjöld 1

Matchrapport hittar du här

 

Dela på Facebook Dela på Twitter Visa kommentarer
Gilla på Facebook Följ på Twitter Följ på Instagram Besök vår webshop