Granskning av lagen i Bandyallsvenskan

jonas 22:07 1 november, 2018 Allmänt

Webbredaktionen bjuder inte på något tips med exakta placeringar utan vi har i stället valt att dela in motståndarna i tre kategorier: topplag, mittenlag och bottenlag. Här är vår bedömning av Boltics motståndare.

granskning-lagen-bandyallsvenskan18-19

Topplag

Vi ser att de finns tre lag som kommer göra upp om seriesegern.

Ljusdals BK hamnade snett in i förra säsongen och blev bland annat utspelade (lite i alla fall) av Boltic på Tingvalla. Laget avslutade dock starkt och har tagit med sig detta momentum in i årets försäsong. Man har seriens jämnaste trupp och flera unga spelare som spås ta klivet från lovande till bärande spelare i vinter.

AIK Bandy måste bli ett topplag sett till den trupp de värvat ihop. Flera elitseriespelare, ett gäng av högt allsvenskt snitt och så några utfyllnadsspelare. AIK kommer troligen bli seriens mest målglada lag, men frågan är om de får ihop helheten. I så fall vinner de serien.

Nässjö IF har tappat några rutinerade spelare, men truppen är bred och spelet är snabbt. Nässjö är troligen det lag som har bäst chanser att bråka med LBK och AIK i kampen om direktplats till Elitserien.

 

Mittenlag

I den generösa kategorin ”mittenlag” ser vi ganska många lag. Inte rikigt breda nog att utmana topp tre, men absolut för bra för att hamna i streckdramatik i botten.

Gripen är alltid stabila. De har en riktigt fin offensiv och kanske är Tony Eklind seriens bästa anfallare. Stor grundtrygghet i spelet och en proffsig förening gör att Gripen högst troligen kommer tillhöra topp 5. Men vi ser inte riktigt att de har samma bredd som topplagen ovan. En skada på Eklind skulle vara en katastrof för GBK.

IFK Kungälv lyckades med nöd och näppe hålla sig kvar förra säsongen, men man tillhörde i ärlighetens namn ett av de bästa lagen på slutet då man fick några gamla spelare att göra comeback, inte minst Ted Skoglund. Kungälv och Lukas Persson är något av en mardrömsmotståndare för Boltic. I år kommer Kungälv vara ett stabilt mittenlag.

Åby/Tjureda åkte förvisso på storstryk sista matchen på Tingvalla i våras, men de har ett riktigt bra lag med några riktigt vassa spelare. Mest tongivande är Filip Bringe, men det finns gott om lirare i laget. Åby kommer nog inte orka utmana topplagen, men de har kapacitet att slå alla lag.

Kalix Bandy kommer från spel i Elitserien, men har tappat flera bärande spelare. Det kommer inte funka för att bli ett topplag i allsvenskan. Kalix kommer troligen bli ett stabilt mittenlag. Och om temperaturen kryper ner mot -15 grader på deras hemmaarena så kommer flera lag att få tufft att plocka poäng innan en tre dygn lång (nästan i alla fall) hemresa väntar.

ÖSK Bandy har ofta stor spelaromsättning mellan varje säsong och är därför svårbedömda. ÖSK siktar ofta högt och har ett kul spel, men har liksom aldrig riktigt stabiliteten över en hel säsong. Om ÖSK får till allt så kan de hamna på övre halvan. Men en liten risk (ur deras ögon) att det blir motsatsen. Dvs. en tabellplacering runt plats 10 eller lägre.

Peace & Love City Bandy var förra säsongens positiva överraskning. De hade en oerhört stark första halva av serien och var länge med i toppen. Till slut planade den hysteriska formen ut men man slutade ändå på övre halvan. Man har nu tappat en del spelare, men vi gissar att stabiliteten sitter i väggarna och att P&L hamnar runt plats 8-11.

Bottenlag

Vi ser en handfull lag som troligen primärt bör sikta på att undvika kval och nedflyttning. Vi vill dock understryka att inget lag i serien ser helt borta ut. Det känns som att de lag som till slut hamnar i botten av tabellen och åker ur kommer falla på målsnöret.

Lidköpings AIK är alltid svåra att bedöma. Hur många lån kommer från Villa runt nyår? Ofta startar LAIK kass för att sedan vara bäst i serien efter nyår. I år ställer man ett, som vanligt, stabilt lag på isen. Men nuvarande trupp kommer i bästa fall orka kriga strax under mitten av tabellen.

Tranås Bois är laget med potential år efter år, men där det där sista steget för att bli ett stabilt lag för övre halvan saknas. Robin Östh, ”Kosta” håller hög klass, men lagbygget verkar inte riktigt vilja sitta. Tranås blir första lag att gästa Tingvalla. Och helt klart en motståndare som Boltic på hemmaplan bör ha ambitionen att besegra.

Katrineholm är nykomlingar från division 1 och har tack vare några vettiga nyförvärv alla möjligheter att ha en handfull lag bakom sig i tabellen. Kärnan i truppen är nu densamma som kvalade till Elitserien för några år sedan så motståndarna får se upp. Över en hel serie ska dock ”KSK” inte riktigt räcka till.

Tillberga Bandy kommer från Elitserien, men har blivit enormt ”plundrade” av andra lag. Inte minst AIK. Få av de bärande spelarna från förra säsongen finns kvar och nu bygger Tillberga om från grunden. Deras låneavtal med Västerås SK skulle kunna ge en hjälpande hand. Precis som LAIK kan bli ett helt nytt lag när Villa släpper spelare mitt under säsong. Men Tillberga får det riktigt tufft, tror vi.

IFK Rättvik är nykomlingar från division 1 och en intressant och sympatisk sådan. Ett starkt och stabilt kollektiv som inte kommer ha annat fokus än att kriga sig kvar. Men den ödjuka inställningen kan det gott och väl räcka till en plats 13-14 och därmed undvika direktnedflyttning.

Västanfors hade en blytung inledning av försäsongen och med Klas Nordström borta (till AIK… så klart) så såg det illa ut. Dock inte nattsvart då ”Fläkten” trots allt besegrade Boltic med 3-1. Nu har man chansvärvat (?) två ryska spelare som av poängskörden att döma inte är så dåliga, tvärtom. Men totalt sett finns det en hel del som pekar på att Västanfors kommer husera i den absoluta botten av tabellen.

Men Boltic då??

Ja, säg det! Magkänslan, blandat med lite hjärna och lite hjärta, är att Boltic är ett lag som bör kunna landa runt plats 10. Låter vi pessimistiska? Ja, hellre det än att måla upp boysen som ett topplag. Den här serien innehåller inga stryklag och tittar vi på trupperna så är Boltics ganska ”oprövad” jämfört med andra mittenlag. Men det blågula hjärtat, Tingvalla, rutinen och spetsen från våra bärande spelare och all den potential som vi ser i nyförvärven och i spelare som Pallin och Wennerström gör att vi gärna hoppas på en placering på övre halvan. Men vi går inte djupare in på detta. Primärt mål måste vara att ha fyra lag bakom sig – även om potentialen är betydligt större än så.

Dela på Facebook Dela på Twitter Visa kommentarer
Gilla på Facebook Följ på Twitter Följ på Instagram Besök vår webshop